Tumorile cerebrale – cum se manifesta, cum pot fi diagnosticate si cum se trateaza

Tumorile cerebrale - cum se manifesta, cum pot fi diagnosticate si cum se trateaza

Tumorile cerebrale reprezinta o acumulare In exces de celule anormale. Aceste tumori cerebrale pot fi benigne (necanceroase) sau maligne (canceroase), iar pe masura ce se dezvolta pot duce la cresterea presiunii intracraniene. Ulterior, pot afecta creierul si pot pune viata In pericol.

In cele ce urmeaza Iti vom explica In detaliu cum se manifesta tumorile cerebrale, care sunt principalele tipuri, cum sunt diagnosticate si ce metode de tratament sunt necesare pentru vindecarea cancerului cerebral.

Care sunt tipurile de tumori cerebrale – benign vs. malign, stadii ale tumorii cerebrale

Inainte sa vorbim despre principalele tipuri de tumori cerebrale, trebuie sa lamurim care este diferenta dintre benign si malign. In timp ce tumorile cerebrale benigne sunt necanceroase, tumorile maligne sunt canceroase, se dezvolta mult mai repede decat cele benigne si afecteaza tesuturile adiacente ale creierului.

Principalele tipuri de tumori cerebrale se Impart In doua categorii: primare si secundare.

Tumorile cerebrale primare sunt cele care apar In creier, iar majoritatea sunt benigne. Acestea se pot dezvolta In celulele creierului, In membrana care captuseste creierul (meninge), In celulele nervoase sau In glande.

La adulti, tumorile cerebrale primare sunt mai putin frecvente decat cele secundare. Exista mai multe tipuri de tumori cerebrale primare, precum:

Glioame  – sunt cele mai comune tumori primare cerebrale si se Impart la randul lor In mai multe categorii In functie de tipul tumoral si comportament, astfel:

  1. Astrocitoame – sunt cel mai comun tip de glioame, fiind Impartite In trei grupuri: astrocitoame „low grade” (WHO grad II/IV); astrocitoame anaplastice (WHO grad III/IV); glioblastomul multiform sau GBM (WHO grad IV/IV). Acestea sunt de regula maligne, Insa cele de grad mic sunt mai putin agresive decat cele de grad mare.
  2. Oligodendroglioame – sunt mai agresive decat astrocitoamele, iar cele specifice mai multor tipuri tumorale se numesc glioame mixte.
  3. Astrocitom pilocitic – sunt mai frecvente la copii si adulti tineri si se regasesc de regula la nivelul cerebelului, trunchiului cerebral si structurilor cerebrale profunde precum talamusul. Desi chirurgia acestori tumori este adeseori dificila din cauza localizarii, daca se reuseste o rezectie chirurgicala completa, nu mai este necesara efectuarea unui tratament complementar de tipul radioterapie sau chimioterapie.
  4. Ependimom – pot fi localizate la nivelul creierului sau maduvei spinarii, aceste tumori fiind mai frecvente In randul copiilor. Cele mai comune simptome sunt durerile de cap, varsaturi, tulburari de echilibru. Se recomanda rezectia chirurgicala. Acest tip de tumori pot metastaza la nivelul sistemului nervos central.

Meningioame – acestea se dezvolta din membranele care captusesc creierul si maduva spinarii si majoritatea sunt necanceroase. Marea majoritate a meningeoamelor sunt tumori benigne, Insa produc simptome prin compresiunea pe creier. Un menigeom mare poate produce cefalee prin cresterea presiunii intracraniene.

Neuromul acustic (schwannom vestibular) – se dezvolta pe celulele nervoase responsabile de controlul echilibrului si auzului, Insa sunt tumori benigne. Pierderea auzului pe partea cu tumoarea este de obicei primul semn clinic. Daca este lasata netratata, poate cauza pareza faciala si tulburari de echilibru. Cele mai multe neurinoame acustice sunt de dimensiuni mici, de obicei mai putin de 3 cm In diametru la momentul diagnosticarii.

Meduloblastoame – apar In spatele inferior al creierului si tind sa se dezvolte spre lichidul spinal; sunt frecvente In randul copiilor, Insa pot aparea si la adulti.

Craniofaringioame – aceste tumori sunt necanceroase si rare si apar In glanda pituitara. Pe masura ce se dezvolta, pot afecta si alte zone ale creierului. Desi sunt benigne, au un potential ridicat de recurenta dupa rezectia chirurgicala si pot fi dificil de controlat.

Hemangioblastoame – sunt leziuni non-canceroase, hipervascularizate, localizate la nivelul cerebelului. Pot fi asociate cu o boala ereditara numita von Hippel-Lindau. Pot aparea sporadic si la alte persoane care nu prezinta acest sindrom.

Hemangioamele pot sa apara In diferite organe, iar aceste tumori sunt uneori asociate cu un chist care este de obicei mai mare decat tumoarea In sine.

Adenoame pituitare – apar la nivelul glandei pituitare de la baza creierului, Insa majoritatea sunt benigne.

Tumorile celulelor germinative – aceste celule pot sa apara In copilarie, In zona testiculelor sau ovarelor, Insa uneori pot afecta si alte zone ale organismului, precum creierul.

Tumorile cerebrale secundare (metastaze) au ca punct de plecare tumori localizate In alte organe, precum plamani sau sani si care ajung apoi ajung la creier. De regula, acestea apar pe cale ereditara, Insa este important de mentionat ca o tumora cerebrala secundara este semnul aparitiei cancerului la un alt organ din corp.

Tratamentul tumorilor metastatice se focuseaza pe eliminarea sau reducerea simptomelor neurologice, prevenirea aparitiei de noi simptome si controlul bolii la nivelul sistemului nervos. Acest tratament se face In acord cu medicul oncolog si radioterapeut care trebuie sa trateze pacientul si pentru boala primara din afara sistemului nervos.

Spre deosebire de cele primare, tumorile cerebrale secundare apar adesea In randul adultilor.

Care sunt stadiile tumorilor cerebrale:

Stadiile reprezinta gradul de normalitate a celulelor tumorale de la nivelul creierului. In functie de stadiul In care afla o tumoare cerebrala, medicul poate stabili cat de repede se dezvolta si care este tratamentul recomandat:

stadiul 1 – celulele arata normal si se dezvolta lent;

stadiul 2 – celulele arata putin anormal si se dezvolta lent; tumoarea se poate extinde la tesuturile adiacente si poate sa reapara, eventual Intr-o forma agravata;

stadiul 3 – celulele arata anormal si se rapandesc In mod activ peste tesuturile adiacente; aceste tumori pot recidiva;

stadiul 4 – celulele arata In mare parte anormal, se dezvolta si se raspandesc rapid.

Exista posibilitatea ca unele tumori sa se schimbe. In cazuri rare, tumorile benigne pot deveni maligne, iar tumorile cu un stadiu mic pot recidiva la un stadiu avansat.

Cum apar tumorile cerebrale – posibile cauze si factori de risc

In mod normal, ciclul de viata al celulelor este repetitiv – acestea se dezvolta, mor si sunt Inlocuite cu celule noi. In cazul unei tumori, acest ciclu este perturbat, iar celulele continua sa se dezvolte, Insa nu mor. Astfel, tumorile continua sa creasca pe masura ce se acumuleaza din ce In ce mai multe celule.

Practic, au loc mutatii la nivelul ADN-ului celulelor, care permit dezvoltarea si divizarea acestora pe masura ce alte celule sanatoase mor. Rezultatul este o acumulare In exces de celule anormale si aparitia unei tumori.

Desi este cunoscut modul In care apar tumorile cerebrale, medicii Inca nu au identificat o cauza clara care sa favorizeze aparitia acestor tumori de la nivelul creierului.

Factori de risc

Exista cativa factori de risc care pot favoriza aparitia tumorilor cerebrale, precum:

expunerea la radiatii – persoanele care au fost expuse la radiatii ionizante, precum cele folosite In tratarea cancerului sau cauzate de bombele atomice, au un risc crescut de a dezvolta tumori cerebrale;

ereditatea – pot sa apara la persoanele care au mai avut cazuri In familie sau daca membrii familiei au un istoric de sindroame genetice care cresc riscul de aparitie a cancerului cerebral.

Care sunt principalele simptome ale cancerului cerebral

Simptomele pot sa difere In functie de localizarea si dimensiunea tumorii, mai ales ca fiecare regiune a creierului este responsabila cu anumite functii ale corpului.

Exista posibilitatea sa nu apara niciun simptom pana In momentul In care tumorile sunt suficient de mari ca sa provoace agravarea rapida a starii de sanatate. Unele tumori pot avea simptome care se dezvolta treptat.

Unul dintre principalele simptome ale tumorilor cerebrale este durerea de cap, Insa aici trebuie mentionat ca exista multe alte cauze comune care pot provoca dureri de cap. De regula, alte simptome care Insotesc tumorile cerebrale sunt urmatoarele:

convulsii

stari de confuzie

vedere Incetosata sau dubla

stari de greata

amortirea sau pierderea capacitatii motrice a unei parti a corpului

pierderi de memorie

incapacitate de concentrare

schimbari de personalitate si de comportament

stari de confuzie

dificultati la Inghitire

tulburari de auz, miros si gust

tulburari de echilibru

tremurul mainii sau miscari incontrolabile

Este importanta vizita la medic daca aceste simptome nu dispar dupa o anumita perioada sau daca se agraveaza. De asemenea, trebuie mentionat ca aceste simptome pot fi cauzate si de alte probleme de sanatate si ca nu Intotdeauna pot fi semnul unei tumori cerebrale. Tocmai de aceea este necesar consultul unui medic specialist.

Cum sunt diagnosticate tumorile cerebrale

In cazul In care exista suspiciunea unei tumori cerebrale, medicul poate recomanda efectuarea unor teste si proceduri specifice, precum:

examen neurologic – acesta poate include verificarea vazului si auzului, a reflexelor, a capacitatii de coordonare si de mentinere a echilibrului si a rezistentei fizice. In functie de dificultatile care apar pe parcursul examinarii, medicul va identifica ce zona a creierului este afectata.

teste imagistice – de obicei se efectueaza un examen de rezonanta magnetica (RMN), iar o substanta de contrast este injectata In vena pentru a diagnostica tumorile cerebrale. Se poate efectua si o tomografie computerizata (CT) pentru a obtine imagini mai clare ale creierului. CT este utila si In cazul In care medicul suspecteaza ca tumoarea cerebrala este cauzata de prezenta cancerului In alt organ al corpului (de exemplu, In plamani). De asemenea, poate fi efectuata si o tomografie cu emisie de pozitroni (PET).

biopsie – aceasta procedura poate fi efectuata In timpul operatiei pentru Indepartarea tumorii sau cu ajutorul unui ac, In cazul In care aceasta se afla In zone greu accesibile sau zone sensibile ale creierului ce pot fi afectate de o interventie invaziva. Medicul neurochirurg va face o gaura mica In craniu si apoi va insera acul cu care va Indeparta tesutul afectat. Mostra de tesut este apoi analizata In laboratorul de specialitate pentru a se stabili daca este benigna sau maligna (canceroasa).

Cum sunt tratate tumorile cerebrale – metode de tratament si recuperare ulterioara

Tratamentul specific depinde de tipul si dimensiunea tumorii cerebrale, de zona In care este localizata, dar si de starea generala de sanatate.

Interventie chirurgicala

Se intervine chirurgical pentru cancerul cerebral atunci cand tumoarea se afla Intr-un loc usor accesibil, cu scopul de a Indeparta cat mai mult din tesutul afectat. In cazul In care tumoarea pe creier este de dimensiuni reduse, aceasta poate fi Indepartata In totalitate.

Exista si situatii In care tumoarea nu poate fi separata complet de tesutul adiacent sau este localizata Intr-o zona sensibila a creierului, ceea ce Inseamna ca operatia are un grad ridicat de risc. De regula, In aceste cazuri, medicul va Incerca sa Indeparteze o parte din tumoare, atat cat sa nu puna In pericol viata pacientului. Indepartarea unei portiuni din tumoarea de pe creier poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

Operatia pentru Indepartarea unei tumori cerebrale prezinta si cateva riscuri, precum sangerare sau aparitia unei infectii. In cazul In care tumoarea se afla In zone sensibile, cum ar fi nervul optic, exista riscul de pierdere a vederii.
Operatia poate fi Insotita si de alte metode de tratament, precum radioterapie sau chimioterapie.

Radioterapie

Radioterapia sau terapia prin radiatii este folosita pentru a distruge celulele canceroase. Aceasta forma de tratament se face cu ajutorul unui aparat special. Radiatiile pot fi aplicate doar In zona In care este localizata tumoarea sau pot fi aplicate pe tot capul.

In cazul in care tumoarea a aparut din cauza unui cancer care s-a raspandit dintr-o alta zona a corpului.

In urma radioterapiei pot sa apara anumite efecte secundare, In functie de doza de radiatii folosita pe parcursul tratamentului. Printre aceste efecte secundare se numara durerile de cap, oboseala, pierderea memoriei sau iritatiile la nivelul scalpului.

Chimioterapie

Chimioterapia se recomanda doar In cazul In care testele preliminare care vizeaza celulele canceroase releva ca aceasta metoda de tratament poate da rezultate. De asemenea, chimioterapia este recomandata In functie de tipul tumorii.

Concret, In cadrul sedintelor de chimioterapie se folosesc anumite medicamente cu scopul de a distruge celulele canceroase. Aceste medicamente pot fi administrate oral sau intravenos. Efectele secundare depind de tipul de medicament folosit, Insa cele mai comune sunt greata, varsaturile si caderea parului.

Recuperarea dupa tratament si monitorizarea pacientilor

Recuperarea dupa tratarea cancerului cerebral este esentiala.

Tumorile cerebrale se pot dezvolta in parti sensibile ale creierului, care sunt responsabile cu functiile organismului, precum:

  • auz
  • vaz
  • vorbit
  • gandire
  • abilitati motorii.

 

In functie de gradul de complexitate a tumorii, aceste functii pot fi afectate Intr-o mai mica sau mai mare masura.

Recuperarea poate include:

sedinte de terapie fizica pentru refacerea muschilor si recapatarea capacitatii motrice;

sedinte de terapie ocupationala pentru reintegrarea pacientului In activitatile de zi cu zi;

sedinte de logopedie pentru tratarea dificultatilor de vorbire;

Indrumare speciala pentru copii, astfel Incat sa Isi poata recapata capacitatea de memorare si gandire.

Este important ca tratarea cancerului cerebral sa se faca Inca din primele stadii, cand tumoarea este mult mai usor de Indepartat sau este de mici dimensiuni. Cu cat boala avanseaza In timp, cu atat sansele de vindecare scad. Vizita la medic si controalele regulate sunt esentiale pentru a putea preveni la timp o problema de sanatate sau aparitia complicatiilor.

 

Sursa aici

Ultimele noutati

Verified by ExactMetrics