Cancerul de sân:
Cancerul de sân reprezintă cel mai frecvent tip de cancer apărut la femei dar care poate apărea şi la bărbaţi bineȋnţeles că ȋn cazuri mai rare.
Conform statisticilor, ȋn ţările Uniunii Europene un caz din 10 femei, ȋn S.U.A . un caz din 8 femei sunt predispuse cancerului la sân.
Pe zi ce trece rata cancerului de sân capată o importanţă majoră. Cu toate acestea tehnologia avansată şi posibilitatea diagnostigării la timp , asigură scăderea ratei cancerului de sân şi a pierderii de vieţi omeneşti.
Un alt factor care reuşeşte să menţină rata cancerului scăzută constă ȋn conştientizarea bolii.
Ţările occidentale prin intermediul organizaţiilor şi politicilor guvernamentale desfăşoară activităţi sociale de creştere a gradului de conştientizare a cancerului de sân şi a ratei de mortalitate.
Care sunt simptomele ?
La cancerul de sân obiectivul cel mai important constă ȋn descoperirea bolii ȋnaintea apariţiei simptomelor.
Deoarece simptomele vor conduce la agravarea bolii.
Cele mai frecvente simptome de cancer la sân sunt:
- apariţia unei formaţiuni nodulare la nivelul sânului sau axilelor
- modificări de mărime sau de formă a sânilor
- secreţia sangvinolentă din mamelon
- iritaţia pe sau ȋn jurul mamelonului
- retracţia sau ȋnfundarea mamelonului
- chiar dacă pe sân nu se află o masă suspectă ori formarea unui nodul pe gȋt.
Care sunt factorii de risc?
La femeile cu cancer de sân anumiţi factori de risc pot conduce la dezvoltarea bolii.Cancerul de sân se poate dezvolta şi la persoanele nepurtătoare de factori de risc.
Riscul dezvoltării cancerului mamar creşte odată cu înaintarea în vârstă.
Cancerul mamar este frecvent ȋntȋlnit în rândul femeilor cu vârsta de peste 50 de ani iar la femeile care se află sub vârsta de 50 ani riscul dezvoltării cancerului este de 4 ori mai mare.
Din această cauză, ȋn special femeilor cu vârsta de peste 50 de ani pentru evitarea apariţiei cancerului mamar, li se recomandă examinarea de screening periodic.
Factorii de risc :
Factorii endogeni
- ereditatea şi istoricul familial de cancer mamar
- apariţia primului ciclu menstrual la o vârstă fragedă (ȋnainte de 12 ani)
- la femeile care nu au avut copii
- la femeile care au născut primul copil după vȋrsta de 30 de ani
- menopauza la o vȋrstă fragedă
- obezitatea şi ȋn special greutatea acumulată ȋn perioada de post- menopauză
- fumatul şi consumul excesiv de alcool reprezintă un factor ridicat de risc
Care este tehnica diagnostigării ?
Atunci cȋnd pe sân apare un ţesut moale considerat suspect , chirurgul efectuează o disecţie axiliară.
Biopsia se realizează cu ajutorul unui ac special care extrage o porţiune mică din tumoare.Tumorile mici vor fi marcate şi apoi extrase ȋn totalitate.
Pacientului diagnosticat cu cancer de sân mai ȋntȋi i se va efectua investigarea stadiului bolii şi apoi se va urmări cât de mult s-a extins sau nu s-a extins tumoarea şi pe celelalte organe.
Noul „standard de aur” pentru stadializarea și tratamentul cancerului de sân :
Biopsia ganglionului limfatic santinelă:
Biopsia ganglionului limfatic santinelă oferă pacientelor diagnosticate cu cancer mamar o rată scăzută a efectelor secundare ȋn faza procesului de tratare .
În timpul intervenţiei chirurgicale se examinează santinela denumită „primul”, ganglion limfatic amplasat ȋn axile pentru a se verifica necesitatea extragerii ganglionilor limfatici.
Care sunt etapele bolii?
Pentru planificarea tratării cancerului, specialistul mai ȋntȋi trebuie să cunoască stadiul bolii. Stadiul bolii este legat de mărimea și extinderea tumorii.
Prima etapă constă ȋn examinarea radiologică , testele de laborator şi raxe X pentru identificarea cancerului şi a suprafaţei de extindere precum şi organele afectate .
Când cancerul de sân se răspȋndeste, cea mai mare parte a celulelor canceroase se amplasează ȋn axila ganglionilor limfatici.
De obicei pȋnă la realizarea intervenţiei chirurgicale, dimensiunea cancerului, tumoarea și ganglionii limfatici ȋn axilă nu sunt cunoscuţi.
Cancerul de sân cuprinde 0-4 stadii şi tratarea lor se realizează conform stadiului respectiv.