Gastrostoma percutanată endoscopică, pe scurt gastrostoma, este o procedură endoscopică, prin care un tub flexibil, cu rol în hrănirea pacientului, este amplasat prin peretele abdominal direct în stomac. Gastrostoma permite hrănirea, trecerea lichidelor şi medicamentelor direct în stomac , fără a mai trece prin gură şi esofag.
Cine are nevoie de gastrostomă?
Pacienţii cu dificultăţi de înghiţire, probleme de apetit sau patologii neurologice ( Parkinson) pot beneficia de această intervenţie.
Cât timp se ţin aceste tuburi? Cum se scot?
Tuburile de gastrostomă se pot ţine luni sau chiar ani de zile. Totuşi, datorită riscurilor de rupere sau obstrucție a acestora, poate fi necesară o înlocuire periodică. Medicul poate detașa tubul prin tracţiune fermă şi , în funcție de indicație, va relua procedura sau va monitoriza închiderea orificiului cutanat. Orificiile gastrostomelor se închid repede după scoaterea tubului, aşa că desprinderea accidental a tubului necesită reintervenție imediată.
Ce îngrijiri speciale necesită un pacient cu gastrostoma?
Gastrostoma este un dispozitiv relativ simplu, iar după o minimă instruire poate fi manipulat de aparţinători sau chiar de pacient. Totuşi, mai pot apărea mici secreţii sau chiar scurgeri din stomac, mici cantităţi, ce dispar prin poziţionarea corectă a tubului. De cele mai multe ori, este un dispozitiv care nu este vizibil sub îmbrăcăminte. Perioada imediat următoare montării tubului de gastrostoma este cea mai delicată.
Cum se foloseşte?
Utilizarea este relativ usoara, reducându-se totul la conectarea unei seringi de calibru mare la un tub şi injectarea conţinutului, respectând câţiva paşi simpli. Mesele se impart şi se injectează cantităţi mici, calculate în funcţie de particularitatea fiecărui pacient. De obicei etapele de alimentare se parcurg împreună cu pacientul şi aparţinătorii pentru a se obişnui, astfel se încearcă educarea aparţinătorilor sau chiar a pacientului în utilizarea la domiciliu a tubului de gastrostoma, fără probleme.
Materiale folosite
-medicaţia prescrisă
-mănuşi
-aleză
-seringă Guyon sau seringă obişnuită de 50-60 ml
-comprese de tifon/şerveţele de unică folosinţă
-recipient pentru mixarea medicamentelor, dacă este necesar pensă pentru clampat sonda
-apă la temperatura corpului
Complicații gastro-intestinale
-diareea
-constipația
-grețuri și vărsături
Sper sa va fie de folos!